Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
;): Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f:
f(x,y)= (x−2y)exy
28 maj 18:53
wredulus_pospolitus:
i problem napotykamy w którym momencie?
1. Znamy procedurę?
2. Potrafimy policzyć pochodne pierwszego rzędu?
3. Potrafimy policzyć pochodne drugiego rzędu ?
4. Potrafimy rozwiązać układ równań ?
5. Potrafimy obliczyć wyznacznik macierzy ?
28 maj 19:26
;): nie jestem pewna jak zrobić pochodną Fyy
28 maj 20:34
chichi:
f
yy(x,y) = 0, pewnie dobrze myślisz
28 maj 20:56
chichi:
przepraszam, tam w środku skrył się y... przeczytałem jako x − 2
28 maj 20:57
chichi:
więc tak f(x,y) = (x − 2y)e
xy = xe
xy − 2y
2e
x, więc
f
y(x,y) = xe
x − 4ye
x licząc dalej f
yy(x,y) = −4e
x
28 maj 20:59
;): dzięki
28 maj 23:58