Kąty w kole
john: Na okręgu o promieniu 24 cm obrano łuk ABC o długości 30π cm. Oblicz miarę kąta ABC.
27 maj 17:20
27 maj 17:25
27 maj 18:29
john: Czy ktoś może mi pomóc, bo to są dwa różne rozwiązania. Wydaje mi się bardziej logiczne to
drugie.
27 maj 20:05
M:
27 maj 21:56
ABC:
Są dwa różne rozwiązania bo są odmienne dane w tych zadaniach dlatego kąty też wychodzą inne
28 maj 06:46
john: Ale nie chodzi mi o inne wyniki, tylko o sam sposób. W tym pierwszym linku zadanie kończy się
na policzeniu kąta alfa, tak jakby środkowego w okręgu, a w tym drugim linku jest jeszcze
dalej obliczanie kąta drugiej strony i doliczanie kąta wpisanego jako ten ABC. To który sposób
jest poprawny

?
28 maj 16:14
Jolanta: | | α | |
Ddlugosc łuku ( wycinka) Lw= |
| *3πr |
| | 3600 | |
α to kąt środkowy AOC a ty masz podać ABC czyli kąt wpisany
28 maj 16:49
Jolanta: Oczywiście *2πr
28 maj 16:50
Jolanta: Kąt AOC i ABC nie są oparte na tym samym łuku
28 maj 16:53
Jolanta: Kąt AOC i ABC nie są oparte na tym samym łuku
28 maj 16:53
john: Czyli liczę alfa, potem środkowy z drugiej strony tego łuku i połowa z niego to ten kąt wpisany
ABC? Czy dobrze rozumiem?
28 maj 17:39
chichi:
| α | |
| 2π*24 = 30π ⇒ α = 225 o ⇒ 2β = 135 o ⇒ β = 67.5 o  |
| 360o | |
P.S. rysunek jest poglądowy
28 maj 18:00
john: Dziękuję!
28 maj 19:09