Równanie wielomianowe
Antek : Jak tu rozwiązać:
X4−6x3−30x−25=0
25 maj 17:22
wredulus_pospolitus:
Sprawdź czy aby NA PEWNO tak dokładnie wygląda to równanie

Czy to równanie wynika z jakiś wcześniejszych obliczeń/przekształceń

Jeżeli tak, to podaj pierwotną treść zadania oraz poczynione przez Ciebie obliczenia.
25 maj 17:34
Antek : Tak jest zapisane na kartce od nauczycielki. I nie wiem jak tu podejść
25 maj 17:50
Jagna:
(x
4−25)+( −6x
3−30x)=0
(x
4−25)−6x(x
2+5)=0
(x
2+5)(x
2−5)−6x(x
2+5)=0
(x
2+5)(x
2−6x−5)=0
Δ= .. =56 ,
√Δ=2
√14
x= 3+
√14 v x= 3−
√14
i po ptokach
25 maj 18:02
Antek : Bardzo dziękuję bo sam bym chyba nie wpadł 🙈
25 maj 18:12
Jagna:
Na zdrowie
25 maj 18:19
Mariusz:
A ja pokażę ogólny sposób rozłożenia wielomianu po lewej
na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
x
4−6x
3−30x−25=0
(x
4−6x
3) − (30x+25)=0
(x
4−6x
3+9x
2) − (9x
2+30x+25) = 0
x
4−6x
3+9
2 jest już kwadratem zupełnym
Sprawdźmy czy 9x
2+30x+25 jest kwadratem zupełnym
tj czy wyróżnik trójmianu jest równy zero
30
2 − 4*9*25 = 900 − 900 = 0
(x
4−6x
3+9x
2) − (3x+5)
2 = 0
(x
2 − 3x)
2 − (3x+5)
2 = 0
((x
2 − 3x) − (3x+5))((x
2 − 3x) + (3x+5)) = 0
(x
2 − 6x − 5)(x
2 + 5) = 0
Tutaj się ładnie udało sprowadzić do różnicy kwadratów
ale na ogół będziesz musiał wprowadzić parametr aby uzależnić od niego
wyróżnik trójmianu kwadratowego
Po przyrównaniu wyróżnika trójmianu kwadratowego do zera dostajesz
tzw równanie rozwiązujące trzeciego stopnia
które to na ogół trzeba rozwiązywać wzorami Cardano
Do poczytania
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
25 maj 19:52