Matematyka finansowa
;): Czy ktoś tutaj umie rozwiązywać zadania z matematyki finansowej?
Mam problem z takim zadaniem: Jaka będzie przyszła wartość rocznych rat płatnych z góry w
wysokości 1 000 zł, jeżeli efektywna stopa procentowa wynosić będzie 8% przez pierwsze 8 lat i
5,8% przez kolejne 10 lata. Oblicz wartość końcową rat na koniec podanego okresu.
25 maj 14:00
wredulus_pospolitus:
Mamy obliczyć przyszłą wartość (rozumiem, że na koniec okresu czyli po 18 latach) każdej z
zapłaconych rat? Jak również ogólną wartość wpłaconych rat.
Jeżeli tak, to ... jedziemy z kapitalizacji prostej i robimy tabelkę.
https://ibb.co/MkJQgLC7
25 maj 17:29
;): wynik się zgadza, a wiesz może jakby to zrobić ze wzorów?
25 maj 21:52
wredulus_pospolitus:
Ale co ze wzorów zrobić?
Wartość sumy rat po 18 latach? −−− Poszukaj w notatkach wzoru na kapitalizację przy corocznym
dorzucaniu 'do kotła'.
Gdzieś tam powinieneś go mieć. Albo sumujesz poniższe obliczenia:
Wartość kolejnych rat na koniec 18 lat?
Możesz to zrobić ze wzoru na kapitalizację złożoną (z dołu) ... ale uwaga

musisz zastosować
wzór na r
śr ponieważ masz zmienne oprocentowanie.
Problem w tym, że dla każdej raty albo na nowo wyliczasz r
śr (bo za każdym razem 'odpada'
jeden rok kapitalizacji). Co by było trochę uciążliwe bez komputera / kalkulatora naukowego.
Albo jesteś 'szprytny' i liczysz r
śr dla pierwszej raty ... wyliczasz K
18 dla tej raty i
| | wartość pierwszej raty | |
zauważasz, że druga rata będzie miała wartość = |
| . |
| | 1,08 | |
| | wartość drugiej | |
Wartość trzeciej = |
| itd. |
| | 1.08 | |
UWAGA

Pamiętaj, że po 8 latach zmienia się oprocentowanie.
25 maj 22:39
wredulus_pospolitus:
dla jasności:
rśr = n√∏(1+ri) − 1
gdzie:
n −−− ilość indeksacji
ri −−− oprocentowanie w i'tym roku
n
∏ −−− to tak naprawdę ∏ (czyli iloczyn od 1 do n)
i=1
25 maj 22:41
wredulus_pospolitus:
ad. do wyliczania wartości rat.
Albo jeszcze 'szprytniejszy' jesteś i stosujesz wzór na kapitalizację prostą, ale 'idziesz od
tyłu'.
Czyli:
1. Wyliczamy wartość 18'nastej raty. (i ją zapisujemy)
2. Wyliczamy wartość 17'nastej raty, poprzez wrzucenie do wzoru za K
0 poprzednio wyliczoną
wartość (i ją zapisujemy)
3 .... 18. Itd. ... pamiętając że w pewnym momencie mamy zmienione oprocentowanie.
Czyli:
K
rata 18 = 1000*1.058 = 1'058.00
K
rata 17 = 1058*1.058 = 1'119.36
K
rata 16 = 1'119.36*1.058 = ....
....
itd.
UWAGA

Zauważ, że mogą się pojawić 'groszowe nieścisłości' (zarówno tu jak i dzieląc wartość i'tej
raty przez oprocentowanie w celu wyliczenia wartości (i+1)'tej raty), która wynika z tego że
ZAOKRĄGLAMY za każdym razem do 1gr.
Aby tego uniknąć, bierzesz kalkulator naukowy i robisz powyższe obliczenia na nim (bez
zaokrąglania), a zaokrąglasz tylko wartości końcowe dla danej raty (ale do samych dalszych
obliczeń nadal bierzesz wartość niezaokrągloną).
25 maj 22:52
wredulus_pospolitus:
Jeżeli tego nie zrobisz ... a pójdziesz 'najszprytniejszą' drogą to pierwszy błąd pojawi się w
:
K
rata 12 = 1'402,54*1,058 = 1'483,88
732 ≈ 1'483,8
9 
I ten błąd będzie się kumulował w kolejnych 'ratach', tak że końcowy wynik będzie się różnił o
paręnaście / parędziesiąt groszy.
25 maj 22:57