wartość bezwzględna nierówność
Mat: rozwiąż równanie 2|x−1|+x<4 dlaczego bierzemy sumę przedziałów x należy (−2,1) i x należy
<1,2) jak w począkowej nierówności mieliśmy spójnik i
24 maj 17:08
jubiler:

Ale koszmarny zapis

u Pelka.
x∊(−2, 2) i tyle
24 maj 17:53
Mat: a może ktoś prosto wytłumaczyć dlaczego tam nie ma sumy na końcu
24 maj 18:23
MAX: jest sum : dla prawego przypadku x ∊<1,2)
dla lewego x∊ (−2,1)
24 maj 18:41
Mat: przepraszam chodziło mi o to dlaczego jest suma może ktoś wytłumaczyć?
24 maj 18:53
MAX: bo to jest alternatywa x ≥ 1 lub x<1
24 maj 18:59
jubiler:

Poprawiam, zgubiłem znak minus na rysunku i w podpisie
24 maj 19:45
Mat: dalej nie rozumiem
25 maj 20:21
wredulus_pospolitus:
1. Na początku mieliśmy 'spójnik
i'


Gdzie masz tenże 'spójnik
i'

Chodzi Ci o symbol '<'
25 maj 20:27
wredulus_pospolitus:
1. Mamy nierówność:
2|x−1| + x < 4
2. Jako, że mamy wartość bezwzględną ... musimy rozpatrzeć przypadki.
Jako, że mamy tylko jedną wartość bezwzględną ... musimy rozpatrzeć tylko dwa przypadki.
3. Związku z tym mamy:
'wyrażenie w wartości bezwzględnej jest <0' LUB 'wyrażenie w wart. bezwzględnej jest ≥0'
4. Rozwiązujemy nierówność dla pierwszego przypadku.
5. Poprawny przedział dla pierwszego przypadku to będzie:
"spełnia nierówność I 'wyrażenie w wart. bezwzględnej jest <0"
punkt 6 i 7 analogicznie tylko drugi przypadek.
8. Ostateczną odpowiedzią będzie:
"spełnia nierówność I 'wyrażenie w wart. bezwzględnej jest <0"
LUB
"spełnia nierówność I 'wyrażenie w wart. bezwzględnej jest ≥0"
I właśnie to 'LUB' tutaj sprawia że sumujemy te dwa przedziały, tak aby otrzymać (−2,2)
25 maj 20:35
wredulus_pospolitus:
Czy taki opis chociaż odrobinę rozwiał Twe wątpliwości
25 maj 20:37
Zosia:

graficznie :
2|x−1|<4−x
|x−1|< 2−0,5x
y= |x−1|
y=2−0,5x
x∊(−2,2)
25 maj 21:28
Mila:

2|x−1|+x<4
1) |x−1|=x−1 ⇔x−1≥0⇔
x≥1 wtedy mamy nierówność:
2(x−1)+x<4 i x≥1
2x−2+x<4 i x≥1 ⇔
3x<6 i x≥1⇔ [N[x≥1 i x<2
Rysuję niebieskim kolorem:
x∊<1,2)
Lub
2)
|x−1|=−x+1 dla x<1 wtedy mamy nierówność:
2*(−x+1)+x<4 i
x<1
−2x+2+x<4 i x<1
−x<2 i x<1⇔
x∊(−2,1)
rysuję zielonym kolorem
Odp;
x∊(−2,1)∪<1,2)=(−2,2)
x>−2 i x<1
25 maj 21:40
Mila:
Ostatnia linijka powinna być przed tekstem "rysuję zielonym kolorem," Skacze mi ekran.
25 maj 21:43
Jolanta: A nie możemy tak
np |x|<5
x<5. i. x>−5
2|x−1|+x<4
|x−1| <2−12x
x−1< 2−12x i. x−1> −2+12x
32x<3. . 12x >−1
x<2. x>−2
x∊(−2;2)
26 maj 00:06
Mat: wredulus posopolitus ale jak mamy znak < to obracamy w prawo i powinno wyjść i a nie lub?
26 maj 11:29
Mat: może ktoś pomóc?
27 maj 14:08
Mila:
Nie rozumiem Twojego pytania.
"jak mamy znak < to obracamy w prawo", gdzie ten znak? i co chcesz obracać?
Przeczytałeś moje rozwiązanie? Co tam Cię niepokoi, jaką masz wątpliwość?
27 maj 14:58