reszty
mat: Liczba całkowita dodatnia n ma następujące własności:
• dwucyfrowa końcówka liczby n to 48,
• każda z pozostałych cyfr liczby n jest podzielna przez 3,
• suma cyfr liczby n jest równa S.
Dla podanej sumy cyfr S podać resztę z dzielenia liczby n przez 27.
a) S =2709,
b) S =2724,
c) S =2727,
d) S =2703.
22 maj 22:00
wredulus_pospolitus:
Nie pamiętam kongruencji ... ale postaram się takie oto podejście uczynić:
1. Każda z pozostałych cyfr jest podzielna przez 3 ... związku z tym możemy liczbę n spokojnie
| | n | |
podzielić przez '3' i wiemy, że liczb |
| posiada tyle samo cyfr co liczba 'n' |
| | 3 | |
| | n | |
2. Związku z tym suma cyfr liczby |
| będzie równa (dla .a.) |
| | 3 | |
| 2709 − 4 − 8 | |
| + (1+6) = 906 |
| 3 | |
| | n | |
3. Teraz ... liczba |
| ma zostać podzielona przez '9' .... suma cyfr wynosi 906 ... więc |
| | 3 | |
reszta z dzielenia przez 9 to 6.
| | n | | n | |
Więc zapisujemy: |
| ≡ 6 (mod 9) −−−> 3 |
| ≡ 18 (mod 3*9) −−−> n ≡ 18 (mod 27) |
| | 3 | | 3 | |
lub n ≡ 6 (mod 27)
UWAGA 
Zastanów się dlaczego wiemy, że suma cyfr po podzieleniu przez 3 będzie dokładnie tyle wynosić.
22 maj 22:54