Wielomian
Antek: W(x)= 2x3−3x2−2x
S(x)=4x2+3x2−1
Jak to rozłożyć?
21 maj 20:12
Jinxia:
W pierwszym x przed nawias
Drugi popraw
21 maj 20:17
Antek: s(x)= 4x4+3x2+2x
21 maj 20:26
Jinxia:
x(4x
3+3x+2)
Teraz zajmujemy sie nawiasem
4x
3+3x+2
kadydaci na pierwiastki to
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−1,1,−2,2,− |
| , |
| ,− |
| ,U{1}[4} |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Od razu widzimy ze całkowite odpadaja
No to ułamkowe
| | 1 | | 1 | |
S(− |
| =4*(−1}{2})3+3*(−1}{2})+2=4*− |
| −U{3}2}+2=0 |
| | 2 | | 8 | |
dalej zostawiam juz Tobie abys dokończył
21 maj 22:03
Jolanta: Jeżeli pierwiastek jest liczba całkowita to jest dzielnikiem wyrazu wolnego
Jeżeli jest ułamkiem to licznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego a mianownik dzielnikiem wyrazu
przy najwyższej potedze
Jezeli liczba jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian dzieli się przez ( x− pierwiastek)
4x
2−2x+4
−4x
3−2x
2
−−−−−−−−−−−
−2x
2+3x
2x
2+x
−−−−−−−−−
4x+2
−4x−2
−−−−−−−−
4x
2−2x+4
Δ=4−64=−60 Δ<0 nie ma pierwiastkow czyli dalej nie rozłożymy
4x
3+3x+2=(x+1/2)(4x
2−2x+4)
22 maj 01:11