Geometria
Ks: Bok rombu ABCD ma długość a , a sinus jego kąta ostrego DAB jest równy √(15/4). Na bokach BC
i CD wybrano punkty K i L odpowiednio tak, że odcinki AK i AL podzieliły pole rombu ABCD
na trzy równe części (zobacz rysunek).
https://ibb.co/SXsGHxcL − rysunek
Oblicz długość odcinka AL.
21 maj 13:06
wredulus_pospolitus:

1. P
rombu = a
2sin(∡DAB) = a
2sin(∡ADC) = 3P
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2, PΔADL = |
| a*xsin(∡ADC) = P = |
| Prombu = |
| a2sin(∡ADC) −−−> |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
−−−> 3x = 2a −−−> x = |
| a |
| | 3 | |
| | 13 | | 4 | |
3. |AL|2 = a2 + x2 − 2ax*cos(∡ADC) = |
| a2 − |
| a2*cos(∡ADC) = (*) |
| | 9 | | 3 | |
4. (∡ADC) > 90
o 
z jedynki trygonometrycznej:
| | 15 | | 1 | | 1 | |
1 = |
| + cos2(∡ADC) −−−> cos2(∡ADC) = |
| −−−> cos(∡ADC) = − |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
cd (3)
| | 13 | | 1 | | 16 | | 4 | |
(*) = |
| a2 + |
| a2 = |
| a2 −−−> |AL| = |
| a |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
21 maj 13:33
wredulus_pospolitus:
taka uwaga −−−> nie
√(15/4) (bo to jest >1) tylko
√15/4
21 maj 13:36
jubiler:
Co to znaczy "odcinki AK i AL podzieliły pole rombu ABCD na trzy równe części"?
Brak informacji o równych polach tych części. Czy trzeba się domyśleć, że chodzi o równe pola?
21 maj 13:46
Mila:
[ABCD]=3P− pole rombu ABCD=3P
1)
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
[ACD|= |
| *3P= |
| P, [ALC]= |
| P−P= |
| P |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Trójkąty mają taką samą wysokość.
2)
| [ADL] | | P | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| ⇔x= |
| a |
| [ALC] | | | | 1 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
3) cosα= |
| ( jak wyżej) , cosδ=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 4 | | 2 | | 1 | |
y2=a2+ |
| a2+2*a* |
| a* |
| |
| | 9 | | 3 | | 4 | |
=======
21 maj 19:04
Mila:
ad jubiler, masz napisane, że odcinki podzieliły pole...
21 maj 20:10