proszę o rozwiązanie
Ania: w trójkącie ABC dane są AB =10 AC=8oraz miara kąta ∡ A = 300 prosta k równoległa do AC
przecina bok AB w punkcie M a bok BC w punkcie N wiedząc że AB : MB = 5 :1
oblicz pole trójkąta NBM
obliczyłam
PΔABC = 20
19 maj 22:41
wredulus_pospolitus:
| | |AB| | | 5 | |
supcio ... a teraz mając: |
| = |
| = k  |
| | |MB| | | 1 | |
| | PABC | |
wiemy, że |
| = k 2 −−−> P BMN =  |
| | PBMN | |
19 maj 22:47
Ania: czyli
czy to dobrze
PBMN = 2025 = 45
19 maj 23:29
ok:
19 maj 23:31
Ania: dziękuję
19 maj 23:39
wiktor: tak z ciekawosci jaka to ksiazka ?
26 maj 18:27