prawdopodobienstwo
x: a) Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A,B c Ω jeżeli P(A') = 0,4 P(B') = 0,55 oraz
P(AUB)=0,8
| | 1 | | 1 | | 5 | |
b) Oblicz P(A) jeżeli P(A|B) = |
| P(A\B)= |
| P(AuB)= |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Proszę o rozpisanie odpowiedzi
17 maj 13:46
ite: | P(A∩B) | | 1 | |
| = |
| →P(B)=3P(A∩B) |
| P(B) | | 3 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 5 | |
P(A∪B)=P(A)+3P(A∩B)−P(A∩B)=P(A)+2P(A∩B)= |
| |
| | 6 | |
i teraz należy rozwiązać układ równań
17 maj 17:25
ite:
P(A)=1−P(A')=0,6
P(B)=1−P(B')=0,45
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
0,8=0,6+0,45−P(A∩B)
17 maj 17:32