Czworokąty
Mat: Przekątna trapezu równoramiennego wynosi 15cm a jego wysokość 9cm. Oblicz obwód trapezu.
Pole wyszło mi 108 ale jak obwód wyliczyć ?
15 maj 19:22
X: d=15cm
h=9cm
|AE|²=d² −h²
|AE|² =15²−9²=225 −81 =144
|AE|=√144 =12cm
|AE|=(a+b)/2
a+b =2|AE|
a+b=2*12
a+b=24 cm
P=(a+b)*h/2
P=24*9/2 =12*9
P=108 cm²
15 maj 19:28
Mat: Hmmm tylko ja pole obliczyłam chcialBym obwód
15 maj 19:32
Mat: Pytanie jest jak obwód wyliczyć a nie pole
15 maj 19:32
Miś Uszaty:
Skorzystaj z tego że w trapez równoramienny mozna wpisac okra
Wiec masz wtedy
2c=a+b
15 maj 19:33
Mat: A jakiś inny sposób ?
15 maj 19:48
Zosia:
| | 1 | |
P=rp r= |
| h=4,5 i P=108 , p −− połowa obwodu |
| | 2 | |
Obwód L=2p=....
15 maj 20:43
Pan Tadeusz:

To też jest trapez równoramienny
15 maj 21:33
Mila:
Na trapezie równoramiennym można opisać okrąg, ale nie zawsze można wpisać okrąg.
Mat Skąd to zadanie?
15 maj 21:36
Zosia od Pana Tadeusza:
Jasne, jasne
15 maj 21:45
Miś Uszaty:
Oglądałem wiadomości z Turcji i potem sie zorientowałem że cos nie halo
15 maj 21:45
Pan Tadeusz:

Jeśli chodzi o pole, to pole P = 12*9 = 108 i tyle, X zamulił, aż przykro patrzeć
15 maj 21:46
Zosia :
15 maj 21:47
x: czyli ostatecznie jak?
16 maj 11:51