matthew: W urnie jest 5 kartek ponumerowanych liczbami 1, 2, 2, 3, 4. Z urny losujemy kolejno 4
kartki. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że numery wylosowanych kartek będę
kolejnymi liczbami naturalnymi (od 1 do 4 lub od 4 do 1)?
23 lis 19:45
b.: przyjmijmy, że kartki z ,,2'' są rozróżnialne (np. jedna jest biała, a druga zielona)
wtedy
|Ω| = 5*4*3*2 = 5! (zdarzenia elementarne -- 4 elementowe ciągi różnych kartek)
liczymy zdarzenia sprzyjające:
1, 2 biała, 3, 4
1, 2 zielona, 3, 4
i podobnie w odwrotnej kolejności
czyli wynik = 4/5! = 4/(5*4*6) = 1/30
24 lis 10:29
b.: aha, wynik nie zależy od tego, czy te kartki z 2 są rozróżnialne -- tak napisałem tylko
po to, żeby było łatwiej wysłowić rozwiązanie
24 lis 10:30
matthew: dzięki
25 lis 17:08