matematykaszkolna.pl
literatura omj Ala: Czy polecacie książkę Koło matematyczne w gimnazjum z Aksjomatu?
13 maj 11:11
ABC: ta zielona w twardej okładce? może być, napisana dość przystępnie choć czasem są przeskoki myślowe
13 maj 12:32
13 maj 12:43
Ala: jeżeli na razie jak rozwiązywałam zadania z OMJ z korespondencji to rozwiązywałam jedno zadanie dość łatwo z algebry to ta pozycja będzie dobra?
13 maj 14:17
Ala: na razie niewiele próbowałam rozwiązywać tych zadań
13 maj 14:19
Ala: Czy polecacie coś innego?
13 maj 15:30
Ala: Jeżeli nie mam opanowanego rozszerzenia z liceum
13 maj 15:34
Miś Uszaty: A tak po ludzku . Może najpierw co zamierzasz robić? Z tego co piszesz to liceum masz skończone ale tylko podstawę tak?
13 maj 15:51
Ala: idę na studia od przyszłego roku na jakiś ścisły kierunek na ekonomię bądź informatykę w liceum miałam tylko podstawę emotka
13 maj 16:02
Miś Uszaty: Był na forum kolega ICSP który poszedł na studia po podstawie 1)Najpierw zorientuj sie jaki jest oziom matematyki na uczelni 2) Chodzisz w spodniach czy sukience ? Bo to zależy gdzie wsadzisz ręce (albo do kieszeni albo za plecy ) Potem wyjdz na dwór i sobie pogwizdaj (ja umiesz) . 3) Z tego co pisali tutaj (tacy jak Ty) to lepiej wykorzystac ten czas na odpoczynek bo tak naprawde to twoje ostanie wakacje . Potem proza zycia . Co zrobisz to Twoja decyzja .emotka
13 maj 16:27
Ala: Dla mnie matematyka jest przyjemnością i nie potrzebuję od niej odpoczywać emotka
13 maj 16:29
Miś Uszaty: Nic mi nie pozostało jak zyczyć CI miłej zabawy z matematyką
13 maj 16:35
Ala: Dziękuję bardzo emotka
13 maj 16:36
ABC: skoro chcesz iść na ekonomię czy informatykę to ty lepiej uzupełniaj wiedzę z działów matematyki tam przydatnych a nie zadania olimpijskie poleciłbym ci serię książek Wojciecha Guzickiego, na przykład taką − akurat jest zniżka (na informatykę jak znalazł) https://ws-omega.pl/produkt/kombinatoryka-rozszerzony-program-matematyki-w-liceum/?srsltid=AfmBOoqYxDqn7AFm45IBiSCvL1ofDqtHGqLenB9_zV1mobsJkr4heKxn
13 maj 16:40
Ala: tak ale chcę też zajmować się matematyką naukowo u mnie nie ma kierunku matematyki na uczelni emotka
13 maj 16:43
Ala: i chcę sprawdzić czy poradzę sobie z matematyką olimpijską
13 maj 16:44
wredulus_pospolitus: Zacznijmy od tego, że na studiach matematyka jest uczona praktycznie 'od nowa'. Oczywiście −−− miło by było, gdybyśmy potrafili liczyć granice, liczyć pochodne, wiedzieli co to funkcje trygonometryczne, a i wiedza z prawdopodobieństwa / statystyki ułatwi życie. Jednak to tak naprawdę tylko po to aby łatwiejszy start niż pozostali.
13 maj 18:19
Ala: wredulus pospolitus co polecasz do nauki OMJ w moim przypadku z książek?
13 maj 18:22
Ala: lub co polecają inni użytkownicy?
13 maj 18:42
wredulus_pospolitus: Przykro mi, ale nie jestem w stanie nic polecić. Najlepiej siąść do starych zadań (poczynając od pierwszych etapów z kolejnych lat) i po ich rozwiązaniu zajrzeć do odpowiedzi. Jak przerobisz I etap ... to przechodzisz do zadań z II etapu i ponawiasz procedurę ... no i w końcu nadejdzie czas i na III etap. W razie problemów / wątpliwości / konieczności wyjaśnienia zawsze możesz tutaj napisać. Przy okazji (jak Ci się chce) to możesz spojrzeć na statystyki z danych etapów, aby zobaczyć jak się prezentujesz na tle ówczesnych uczestników.
13 maj 20:05
Ala: ABC możesz się wypowiedzieć?
13 maj 22:34
ABC: Ale konkretnie na jakie pytanie chcesz żeby ci odpowiedzieć ?
13 maj 23:31
Ala: Jaką książkę polecasz do nauki do OMJ w moim przypadku?
13 maj 23:43
Ala: Przepraszam za to że nie wyraziłam się zrozumiałe😏
14 maj 00:11
ABC z roboty: tą zieloną w twardej okładce , i takie zbiory zadań z ligi matematycznej https://www.aksjomat.torun.pl/pl/p/Liga-Zadaniowa/61 wyszło tego kilka tomów chyba
14 maj 08:19
Ala: Dziękuję bardzo za propozycje emotka
14 maj 08:25
Ala: Mam jeszcze ostatnie pytanie która z tych dwóch książek jest trudniejsza https://www.aksjomat.torun.pl/pl/p/Kolo-matematyczne-w-gimnazjum/103 https://www.aksjomat.torun.pl/pl/p/Liga-Zadaniowa/61
14 maj 08:37
ABC z roboty: to ciężko porównać bo ta zielona jest bardziej podręcznikiem a ta liga zbiorem zadań
14 maj 11:33
Ala: dziękuję emotka
14 maj 11:39