zadanie z parametrem
matematycznyswir: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+(m−4)x−m2+5m−5 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste x1 i x2 takie, że każde z nich należy do przedziału [−1; 1].
Jakie bedą właściwe warunki do tego zadania? Oczywiście wiem, że delta musi być >0, ale nie
wiem jak z tym przedziałem miejsc zerowych. Czy skoro jest on domknięty to mogę założyć, że
f(−1) i f(1) = 0? Jeżeli nie, to czy z wykresu funkcji można zapisać, że f(−1)<0 i f(1)<0 i to
wystarczy? Czy tutaj trzeba byłoby zapisać trzy warunki: 1. f(1)<0 2. f(−1)<0 3. −1<−b/2a<1
łącznie z tym 3. warunkiem na wierzchołek paraboli, który w takim układzie chyba powinien
znajdować się między miejscami zerowymi.
11 maj 17:27
wredulus_pospolitus:
Warunki
1. Δ > 0 (co by dwa miejsca zerowe były)
2. f(−1) ≥ 0 ∧ f(1) ≥ 0 (co by oba miejsca zerowe były 'po tej samej stronie' x = −1 oraz
po tej samej stronie x = 1)
3. xw ∊(−1 ; 1) (w połączeniu z (2) zapewnia nam, że oba miejsca zerowe będą w naszym
przedziale)
11 maj 17:41
matematycznyswir: Super, dziękuję. Pytałem, bo w podobnym zadaniu gdzie jeden z pierwiastków miał być <−1, a
drugi >2 nie można było zapisać tego warunku na p (znajduje się pomiędzy −1 a 2), bo jeśli
dobrze zrozumiałem, to wykluczyłoby część rozwiązań.
11 maj 17:51
wredulus_pospolitus:
jeżeli mamy x1 < −1 i x2 > 2 to wierzchołek może być w 'dowolnym' miejscu np. xw = −100 ;
x1 = −101 ; x2 = 5.
11 maj 18:05