matematykaszkolna.pl
Olimpiada matematyczna Ala: Mam pytanie czy olimpiada matematyczna jest na poziomie studiów czy wyżej bądź niżej?
9 maj 14:34
wredulus_pospolitus: Olimpiada Matematyczna jest dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Olimpiada Matematyczna Junior jest dla uczniów szkół podstawowych. Organizator nie robi 'olimpiady' dla studentów. Studenci mają inne konkursy w których mogą startować.
9 maj 14:56
Ala: tak wiem ale na jakim poziomie jest olimpiada czy student powinien sobie radzić z zadaniami z OM?
9 maj 14:59
wredulus_pospolitus: Wybacz, ale to trochę źle zadane pytanie. Szacuję, że 50% ludzi (uczniów, studentów, dorosłych) miałaby problem z zadaniami z OMJ, a co dopiero z zadaniami z OM. Natomiast studenci najlepszych uczelni na najlepszych kierunkach zadanka z OM będą pykać z zamkniętymi oczami (w dużej mierze dlatego, że je 'pykali' przez całe liceum i część z nich to laureaci). Do czego zmierzam −−− zadania na OM i OMJ 'nie wybiegają poza poziom' dane poziomu edukacyjnego w sensie −−− nie potrzebujesz np. całek do rozwiązania zadania na OMJ. Jednak zadania te nie są na podstawienie do wzoru (a to de facto mamy w naszej edukacji) tylko trza pomyśleć −−− a to już nie jest coś z czym sobie typowy Janusz czy Grażyna poradzi.
9 maj 15:24
Ala: A jaki jest zakres materiału do OM bo do OMJ znalazłam a do OM nie mogę?
9 maj 22:45
10 maj 00:18
Ala: Miś Uszaty w linku chyba nie ma zakresu materiału
10 maj 07:01
wredulus_pospolitus: @Alu −−− nie ma jako takiego zakresu podanego. Masz natomiast podane książki dzięki którym możesz się przygotować. Książki te natomiast mają zakres. Przy okazji −−− trafiłem na jakiś (w moim odczuciu) oszustów sprzedających kursy on−line. Dlaczego oszuści −−− sposób zbudowania strony niesamowicie podobny do wszelakich stron z magicznymi preparatami na magiczne rośnięcie. No ale jak ktoś chce −−− pełen kurs za 'zaledwie' 3'000 PLN (oczywiście w promce to już jest).
10 maj 11:26
π: po co to reklamujesz?
10 maj 11:33
wredulus_pospolitus: Czyli co −−− jak widzę coś co wygląda na oszustwo, to lepiej żebym milczał? Czy może jednak lepiej wspomnieć o moich mocnych obawach w tej sprawie?!
10 maj 11:46
Ala: Co jest trudniejsze Olimpiada Matematyczna Juniorów czy zadania z rozszerzenia z zbioru Andrzeja Kiełbasy?
12 maj 06:45
ABC: ciężko to porównywać , zadania z rozszerzenia czasem są pracochłonne, ale sztuczki w nich używane nie są aż tak abstrakcyjne jak w zadaniach z finału omj
12 maj 07:01
wredulus_pospolitus: Jeśli chodzi o trudność rozwiązania −−− OMJ, dlaczego? Ponieważ zadania z OMJ wymagają od rozwiązującego znalezienie sposobu / zauważenie czegoś, czyli innymi słowy − 'kombinowania'. Natomiast zadania maturalne to tak naprawdę 'trzepanie' tego samego na okrągło. Czy to oznacza, że ktoś kto rozwiązuje zadania z OMJ będzie rozwiązywał Kiełbasowe zadania z zamkniętymi oczami ... niekoniecznie Zadania maturalne bywają pracochłonne, a w obliczeniach łatwo o pomyłkę. Z drugiej jednak strony − ktoś kto radzi sobie z zadaniami z OMJ będzie miał łatwiejszą drogę do 'opanowania' schematów (dróg rozwiązania) danych problemów −−− głównie chodzi mi o geometrię.
12 maj 12:40