Całka oznaczona
:) : ∫(x2/2 )√1+x2dx
Któs wie jak ją rozwiązać?
8 maj 18:54
wredulus_pospolitus:
skoro jest oznaczona to na jakim przedziale? Czy przedziałem jest x
2 i 2
8 maj 19:56
:) : Kurde pomyliłam całkę tam sprzodu jest x3/3 i jest oznaczona na przedziale od −1 do 1. I tutaj
wiem, że można przez podstawienie, ale mam pytanie co do przedziału. Jak przekształcam również
przedział to wychodzi mi od √2 do √2 i nie wiem czy tak może być
8 maj 20:07
:) : Podstawiłam t2=1+x4
Kurde widzę, że cały przykład pochrzanilam, przykład brzmi: przedział od −1 do 1 ∫ x3/3*
√(1+x4)dx
8 maj 20:10
wredulus_pospolitus:
czyli całka wygląda tak:
| | x3 | |
∫−11 |
| √1 + x4 dx  |
| | 3 | |
zauważ, że funkcja podcałkowa jest funkcją nieparzystą ... patrz na granice całkowania ...
wartość tej całki wynosi
8 maj 20:23
wredulus_pospolitus:
a jak już tak bardzo potrzebujesz policzyć całkę nieoznaczoną zanim zapiszesz wynik, to tak ...
podstawienie robimy ... chociaż ja osobiście bym poszedł w t = 1 + x4
ale to jest bez różnicy
8 maj 20:26
Mariusz:
Akurat tej całki nie trzeba liczyć wystarczy skorzystać z pomysłu Wredulusa
Jeżeli chcesz liczyć nieoznaczoną to twoje podstawienie jest dobre
Wredulus po zaproponowanym przez ciebie podstawieniu będziesz miał ułamkową potęgę
Jeśli chcesz policzyć całkę z pierwszego wpisu w tym wątku to skorzystaj
z pierwszego podstawienia Eulera
√1+x2 = t − x
Jeżeli chodzi o całkę z pierwszego wpisu to bez przedziału całkowania można policzyć
jedynie całkę nieoznaczoną ale mając nieoznaczoną
można skorzystać z twierdzenia Newtona−Leibniza
9 maj 12:42
. : Mariusz... Poprawna postać całki podał później. Początkowa jest baaardzo błędnie zapisana
9 maj 12:48