matematykaszkolna.pl
Całka oznaczona :) : ∫(x2/2 )1+x2dx Któs wie jak ją rozwiązać?
8 maj 18:54
wredulus_pospolitus: skoro jest oznaczona to na jakim przedziale? Czy przedziałem jest x2 i 2
8 maj 19:56
:) : Kurde pomyliłam całkę tam sprzodu jest x3/3 i jest oznaczona na przedziale od −1 do 1. I tutaj wiem, że można przez podstawienie, ale mam pytanie co do przedziału. Jak przekształcam również przedział to wychodzi mi od 2 do 2 i nie wiem czy tak może być
8 maj 20:07
:) : Podstawiłam t2=1+x4 Kurde widzę, że cały przykład pochrzanilam, przykład brzmi: przedział od −1 do 1 ∫ x3/3* √(1+x4)dx
8 maj 20:10
wredulus_pospolitus: czyli całka wygląda tak:
 x3 
−11

1 + x4 dx
 3 
zauważ, że funkcja podcałkowa jest funkcją nieparzystą ... patrz na granice całkowania ... wartość tej całki wynosi
8 maj 20:23
wredulus_pospolitus: a jak już tak bardzo potrzebujesz policzyć całkę nieoznaczoną zanim zapiszesz wynik, to tak ... podstawienie robimy ... chociaż ja osobiście bym poszedł w t = 1 + x4 ale to jest bez różnicy
8 maj 20:26
Mariusz: Akurat tej całki nie trzeba liczyć wystarczy skorzystać z pomysłu Wredulusa Jeżeli chcesz liczyć nieoznaczoną to twoje podstawienie jest dobre Wredulus po zaproponowanym przez ciebie podstawieniu będziesz miał ułamkową potęgę Jeśli chcesz policzyć całkę z pierwszego wpisu w tym wątku to skorzystaj z pierwszego podstawienia Eulera 1+x2 = t − x Jeżeli chodzi o całkę z pierwszego wpisu to bez przedziału całkowania można policzyć jedynie całkę nieoznaczoną ale mając nieoznaczoną można skorzystać z twierdzenia Newtona−Leibniza
9 maj 12:42
. : Mariusz... Poprawna postać całki podał później. Początkowa jest baaardzo błędnie zapisana
9 maj 12:48