proszę o rozwiązanie
Ania: cena małej puszki karmy dla psa jest o 40% niższa od ceny dużej puszki takiej samej karmy
a) duża puszka karmy jest o 40% droższa od małej puszki karmy P F
b) koszt zakupu trzech dużych puszek karmy i koszt zakupu pięciu małych puszek
tej karmy są równe P F
7 maj 22:48
wredulus_pospolitus:
(a) F
mała jest o 40% tańsza −−−> pomyślmy na liczbach:
cena dużej 10 PLN ... więc cena małej wynosi 6 PLN
| | 10−6 | | 2 | |
związku z tym duża puszka jest o |
| *100% = |
| *100% ≈ 66.67% droższa |
| | 6 | | 3 | |
(b) P
weźmy te same ceny co wyżej:
3xDuża = 3*10 = 30 PLN
5xMała = 5*6 = 30 PLN
7 maj 23:17
wredulus_pospolitus:
Ogólnie do zapamiętania (w życiu się Ci przyda)
Gdy mówimy:
Produkt A jest o (np.) 20% tańszy od produktu B.
To ten podany procent (20%) odnosi się do ceny tego drugiego produktu (czyli B).
Więc:
A kosztuje 80PLN , B 100 PLN możemy wtedy powiedzieć:
A jest 20% tańsze niż B.
ALBO B jest o 25% droższe niż A

A kosztuje 10PLN, B 20 PLN możemy wtedy powiedzieć:
A jest o 50% tańsze niż B
ALBO B jest o 100% droższe niż A

Rozumiemy logikę
7 maj 23:24
Ania: dziękuję
8 maj 06:29