procenty
Mat: W tabeli podano ile kobiet na stu mężczyzn w wybranych grupach wiekowych w Polsce w 2002 r.
Liczba kobiet na 100 mężczyzn
Wiek: ogółem: miasto: wieś:
20−24 96,7 99,7 91,6
35−39 98,0 103,5 90,1
75−79 191 196,3 184,0
b) Jaki odsetek mężczyzn w wieku 20−24 stanowili w 2002r. mężczyźni mieszkający na wsi
| | 96,7 | |
dlaczego w rozwiązaniu jest |
| *M może ktoś prosto wyjasnić |
| | 100 | |
5 maj 17:34
wredulus_pospolitus:
W sensie −−− taki jest wynik?
I czym jest 'magiczne' M
5 maj 17:48
5 maj 17:49
Mat: M to liczba mężczyzn w wieku 20−24 lat i taki jest początek rówanania które trzeba ułożyć
5 maj 20:14
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
| 96,7 | |
| *M −−− liczba kobit w wieku 20−24 |
| 100 | |
| 99,7 | |
| *Mm −−− liczba kobit w miastach w wieku 20−24 |
| 100 | |
| 91,6 | |
| *Mw −−− liczba kobit na wsi w wieku 20−24 |
| 100 | |
M = M
m + M
w
6 maj 01:28
Mat: ale dlaczego trzeba ułożyć to z 17:34 jak to wyjaśnić?
6 maj 13:47
Mat: dlaczego mnożymy przez M?
30 paź 15:30
.:
1. Zauważ, że tabela ta nie pokazuje wprost jaka jest proporcja pomiędzy liczbą mężczyzn w
mieście a liczbą mężczyzn na wsi.
2. Wiemy natomiast jaka jest proporcja liczby kobiet do mężczyzn w tych ośrodkach, jak również
ogólnie jaka jest proporcja
3. I wykorzystując tą wiedzę możemy policzyć jaka jest proporcja mężczyzn żyjących w mieście i
na wsi
I tak jak pisałem w maju:
| 96,7 | |
| M = liczba kobit w wieku 20−24 |
| 100 | |
| 99.7 | |
| Mm = liczba 'miejskich' kobit |
| 100 | |
| 91,6 | |
| Mw = liczba 'wiejskich' kobit |
| 100 | |
gdzie M, M
m, M
w oznacza (odpowiednio) liczbę mężczyzn, mężczyzn w mieście, mężczyzn na wsi
Zauważ, że:
| 96,7 | | 99.7 | | 91,6 | |
| M = |
| Mm + |
| Mw |
| 100 | | 100 | | 100 | |
bo to równanie oznacza: liczba kobiet = kobiety w mieście + kobiety na wsi
Jak również (analogicznie) M = M
m + M
w −−−> M
m = M − M
w (bo chcemy proporcję 'wiejskich'
do wszystkich mężczyzn uzyskać, więc 'nie chcemy' w równaniu mieć M
m)
stąd mamy:
| 96,7 | | 99.7 | | 91,6 | |
| M = |
| (M − Mw) + |
| Mw /*100 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
96.7M − 99.7M = 91.6M
w − 99.7M
w
8.1M
w = 3M
2.7M
w = M
| | Mw | | 1 | | 10 | |
Więc |
| = |
| = |
| (czyli na każde 27 facetów, 10 jest na wsi) |
| | M | | 2.7 | | 27 | |
30 paź 16:17