procenty
Mat: Rodzeństwo w wieku 8 i 10 lat otrzymało razem w spadku 84 100 zł.
Kwotę tę złożono w banku, który stosuję kapitalizację roczną przy rocznej stopie procentowej
5%
. Każde z dzieci otrzyma swoją część z chwilą osiągnięcia 21 lat. Życzeniem spadkodawcy było
takie podzielenie kwoty spadku, aby w przyszłości obie wypłacone części spadku były równe
( zaokrąglone do 1 zł ). Jak podzielić kwotę 84 100 zł między rodzeństwo?
skąd w rozwiązaniu x(1,05)13?
4 maj 11:52
Mat: już wiem ale nie wiem co dalej 1,025x=y?
4 maj 11:58
X: x − wkład 10−latka
(84100−x) − wkład 8−latka
obliczamy długość lokaty dla każdego:
21 − 10 = 11
21 − 8 = 13
bank nalicza nam 5% odsetek więc otrzymamy 105% = 1,05 zgromadzonego każdego roku, stąd
otrzymujemy równanie (gdyż ma zgromadzić taką samą kwotę):
x * 1,05¹¹ = (84100−x) * 1,05¹³
obie strony dzielimy przez 1,05¹¹ otrzymując:
x = (84100−x) * 1,05²
x = (84100−x) * 1,1025
x = 92720,25 − 1,1025x
2,1025x = 92720,25
x = 44100
84100 − 44100 = 40000
odp.:
10−latek: 44 100
8−latek: 40 000
4 maj 12:20
Mat: dziękuję
5 maj 12:53