dzielniki
Mat: liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki naturalne a ich suma jest równa s
znajdź tę liczbę jeśli s=56 może ktoś po kolei wyjaśnić jak to zrobić w prosty sposób?
3 maj 16:04
3 maj 16:11
Mat: też to widziałam tylko nie rozumiem i chciałabym żeby to ktoś wytłumaczył?
3 maj 16:17
ABC:
Jeżeli liczba x ma dokładnie 4 dzielniki naturalne to są tylko dwa przypadki możliwe
1) ta liczba jest trzecią potęgą liczby pierwszej x=p3
2) ta liczba jest iloczynem dwóch różnych liczb pierwszych x=p*q
w innych przypadkach miałaby albo mniej albo więcej dzielników
pierwszy przypadek prowadzi do równania 1+p+p2+p3 =56 które nie ma rozwiązań w liczbach
naturalnych
drugi przypadek prowadzi do równania 1+p+q+pq=56 czyli (1+p)(1+q)=56 i szukasz rozkładu 56 na
czynniki gdzie p,q będą pierwsze
do sprawdzenia nie masz dużo 56=2*28=4*14=8*7
3 maj 19:46
Mat: dzięki
4 maj 11:51