Pole trapezu równoramiennego ABCD wynosi 60. W ten trapez wpisano okrąg o środku O i promieniu
równym 3.
Oblicz pole czworokąta KLMN, którego wierzchołkami są punkty styczności okręgu wpisanego w
trapez ABCD z bokami tego trapezu (zobacz rysunek).
Zapisz obliczenia
Inne rozwiązanie niż w linku podanym przez X
1/ sposób
| a+b | ||
h=2r=6 | *2r=60 ⇒ a+b=20 to c=10 | |
| 2 |
| 2r | 3 | 3 | ||||
sinα= | = | i sinβ= sinα= | bo ( α+β=180o | |||
| c | 5 | 5 |
| 1 | ||
PKLMN= 4* PΔKLS= 4* | *r*r*sinα | |
| 2 |
| a | b | |||
a+b=20 i r2= | * | ⇒ ab=4r2 = 36 | ||
| 2 | 2 |
| 2ab | 72 | |||
więc |NL|= | = | |||
| a+b | 20 |
| 1 | ||
to PKLMN= | *2r*|NL| | |
| 2 |