matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wartość bezwzględna
Mat:
liczby x=3 i x=11 spełniają równanie |x−a|=r podaj liczby a oraz r mam pytanie dlaczego a jest w połowie 3 i 11?
3 maj 12:32
Jolanta:
r to odleglosc czyli jest stała Taka sama pomiędzy a i 3 jak pomiędzy a i 11
3 maj 12:46
Jolanta:
2r=11−3 r=4 a=7 |x−7|=4 x−7=4. x−7=−4 x=11. x=3
3 maj 12:52
X:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://odrabiamy.pl/matematyka/ksiazka-14369/strona-14/zadanie-1441277&ved=2ahUKEwjDucmqkIeNAxXaFxAIHcnPJjEQFnoECCYQAQ&usg=AOvVaw0k9yxm0BZcKMM9E1CqFKBO
3 maj 12:53
Mat:
Dziękuję
3 maj 16:02