Nierówność z parametrem
Ks: Potrzebuje pomocy.
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których układ
y = a * x2 + 4
x 2 + y 2 = 16
ma jedno rozwiązanie.
2 maj 14:45
wredulus_pospolitus:
I. niech a = 0
y = 4 −−−> x
2 + 16 = 16 −−−> x = 0 czyli jedno rozwiązanie będziemy mieli
II. niech. a ≠ 0
| | y−4 | |
(1) y = ax2 + 4 −−−> x2 = |
| |
| | a | |
wstawiamy do (2) y−4 + ay
2 = 16a −−−> ay
2 + y − (4+16a) = 0
Δ = 0 −−−> Δ =
2 maj 15:16
Jolanta: Pierwsze równanie to parabola Jej wierzchołek x = 0 y=4 a >0 ramiona w górę a<0 ramiona w
dol
Drugie to okrąg o środku S(0,0) i promieniu 4
Spróbuj to narysować
2 maj 15:22
Jolanta: Powinnam dodać jeżeli a ≠0
2 maj 15:26
Jolanta: Powinnam dodać jeżeli a ≠0
2 maj 15:26
Jolanta:
ay
2+y−(4+16a)=0
Δ=0
1+16a+64a
2=0
64a
2+16a+1=0
Δ=16*16−4*64=0
2 maj 22:21
Jolanta: | | 1 | |
Dla a>− |
| układ ma jedno rozwiązaniem |
| | 8 | |
2 maj 22:25
2 maj 22:26
2 maj 22:27