proszę o rozwiązanie
Ania: Każdą z czterech identycznych drewnianych kostek sześciennych o krawędzi długości 20 cm
rozcięto
na 8 jednakowych mniejszych sześciennych kostek.
Z 27 takich małych kostek ułożono nowy sześcian.
ZINFO−FIGURE
Oceń prawdziwość podanych zdań. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F – jeśli jest
fałszywe.
Pole powierzchni nowego sześcianu jest równe 5 400 cm . P F
Objętość nowego sześcianu jest równa 2700 cm . P F
2 maj 13:14
wredulus_pospolitus:
Sprawdź treść zadania ... piszesz o 'kostki sześcienne' które są podzielone na mniejsze
'sześcienne kostki'
Czy mamy zakładać, że wyjściowo mieliśmy cztery sześciany

I one zostały podzielone na małe
sześciany

Jeżeli tak to ... jest to niemożliwe −−−> sześcian nie można podzielić na 8 sześcianów

To raczej miało być −−− mamy 8 klocków i każdy z nich dzielimy na 4 identyczne klocki.
2 maj 14:29
wredulus_pospolitus:
ja pierdziu −−− ale ja głupawy jestem
2 maj 14:31
wredulus_pospolitus:
1. Skoro wyjściowe dzielimy na 8 części ... to mały klocek ma wymiary 10x10x10.
2. Używamy 27 do stworzenia nowego klocka ... więc wymiary będą 30x30x30.
Więc będzie P, P
2 maj 14:32
Ania: ale
Pole powierzchni nowego sześcianu jest równe 5 400 cm2 . P F
mnie wyszło że jest fałszywe
P c = 6 * 20 *20 *20 = 4800
3 maj 09:17
wredulus_pospolitus:
1. Pc to POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ czyli 6* (30 * 30) ponieważ każda ściana to kwadrat o
boku 30.
3 maj 12:50
an: V=27000 cm3 czyli F
3 maj 13:33
Ania: słusznie pomyliłam dziękuję
3 maj 16:45