Granice -ciągi
Podstawy Geometrii:
Dobierając odpowiednie ciągi argumentów funkcji wykazac że nie istnieją granice
| | 2x−3|x| | |
e) lim x→0 |
| |
| | |x|+2x | |
g) lim x→0 f(x) gdzie f(x)={x−1 dla x<0
{x+1 dla x≥0
h) lim x→1 f(x) gdzie f(x)={x
2−1 dla x≤1
{ 2x dla x>1
Jesli mozna inne to prosiłbym o napisanie jakie . dziękuję
30 kwi 10:48
wredulus_pospolitus:
Ale prosisz o inne przykłady czy o co
30 kwi 12:32
Podstawy Geometrii:
n
Najpierw o pokazanie rozwiązań
30 kwi 14:38
. :
Typowe podejście (dotyczy wyjazywania nie ciągłości funkcji, ale poza pierwszym krokiem dotyczy
to defacto granic)
1. Odnajdujesz dla jakiego 'x' nie będzie zachowana ciągłość funkcji.
2. Aby wykazać (z definicji) brak granicy przeważnie (i tak będzie w twoim przypadku) wybieramy
dwa ciągi zbieżne do x
0, gdzie x
0 to wartość do której dąży x w granicy.
Jeden z ciągów będzie miał elementy mniejsze od x
0, a drugi większe.
3. Jeżeli nie ma żadnych dziwactw to raczej wybiera się takie ciagi:
| | 1 | | 1 | |
xn = x0 − |
| oraz xm = x0 + |
| |
| | n | | m | |
4. Poprzez okazanie że granice tych dwóch ciągów są różne, wykazujemy brak granicy funkcji w
tymże punkcie.
30 kwi 15:43
. :
A więc a)
lim
n−>∞ ≠ lim
m−>∞ na mocy Tw. Heine'go granica (tu dany przykład) nieistnieje
30 kwi 15:49
. :
PS. Dokładnie taka myśl jest w momencie gdy liczymy granice jednostronne, tylko po prostu nie
myślimy wtedy o tej całej teorii która ma miejsce.
30 kwi 15:51
Podstawy Geometrii:
Dziekuje za wytłumaczenie .
Mysle ze sobie juz .jakby cos to bede pytał.dam rade
30 kwi 17:32