Procent składany
Mat: Pan Nowak w lutym 2004 roku wpłacił 5000 zl na 6−miesięczną lokatę o rocznym
oprocentowaniu 4,4%. Wiedząc, że w 2004 roku banki zobowiązane były do potrącania
19−procentowego podatku od odsetek, oblicz, o jaką kwotę powiększył się stan konta pana
Nowaka po upływie 6 miesięcy od momentu założenia lokaty
Może ktoś napisać jak to rozwiązać korzystając ze wzoru na procent składany
| | 1 | |
Ja robiłam tak K0=5000 p=4,4 n= |
| |
| | 2 | |
30 kwi 09:27
30 kwi 09:32
Mat: A może ktoś tutaj napisać bo mi nie otwiera treści zadań na Brainly za darmo 😏
30 kwi 09:37
X: 5000zł * 4,4% =220
220:360dni =0,61
0,61 * 180 dni = 110zł
110 * 19% = 20,90
110 − 20,90 = 89,10 zł
Odp. stan konta p. Nowaka powiększył się o 89,10zł
30 kwi 09:57
Mat: Ale chciałam ze wzoru na procent składany a tu chyba tak nie ma
30 kwi 10:00
Mat: Może ktoś pomóc napisać co robię źle?
30 kwi 11:25
wredulus_pospolitus:
n = 1/2 ma reprezentować okres (pół roku) czy liczbę naliczonych odsetek w ciągu roku?
Dopytuję, bo nie wiem jakie oznaczenia masz we wzorze (są różne wersje tego samego wzoru).
30 kwi 12:19
wredulus_pospolitus:
takie dane wrzucamy:
K = 5'000
p = 4,4%
n = 2
t = 0,5
I pamiętajmy o tym, aby jeszcze na koniec uwzględnić podatek Belki.
30 kwi 12:28
wredulus_pospolitus:
poprawka wzoru:
| | p | |
Kn = K*(1+ |
| ) n*t  |
| | n | |
30 kwi 12:28
Mat: | | p | |
Korzystałam ze wzoru Kn=K0*(1+ |
| )n K0 kapitał początkowy p% stopa procentowa |
| | 100 | |
Taka sama w każdym okresie n liczba okresów kapitalizacji Co więc mam źle i dlaczego
30 kwi 12:45
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− jest to wzór na sytuację gdy n = liczba lat i zakłada się, że kapitalizację
mamy raz do roku (na koniec roku).
Związku z tym ten wzór nie oddaje sytuacji: mamy kapitalizację co pół roku (bo mamy 6−cio
miesięczną lokatę) i okres w jakim trzymamy kasę to pół roku.
30 kwi 13:15
wredulus_pospolitus:
Nie wiem skąd masz taki wzór −−− ale to nie jest OGÓLNY wzór
30 kwi 13:16
wredulus_pospolitus:
Dobra ... widzę skąd −−− zauważ, że ISOTNE jest co oznaczają dane literki:
W tym wzorze:
mamy:
| | 4.4 | |
p − procent DOPISYWANY (stopa procentowa) więc nie będzie to 4.4 tylko |
| w Twoim |
| | 2 | |
przypadku
n − ile razy dopisano odsetki więc jest liczba CAŁKOWITA ... w Twoim przypadku będzie to n =
1
30 kwi 13:22
wredulus_pospolitus:
Dlatego lepiej (bezpieczniej) stosować ogólny wzór w ogólnej postaci:
| | p | | p | |
Kn = K0(1+ |
| )n*t albo jak wolisz Kn = K0(1+ |
| )n*t |
| | n | | 100*n | |
gdzie:
p −−− oprocentowanie w skali ROKU (do lewego wzoru wstawiamy w % czyli np. 4,4%, w drugim
wpisujemy wartość oprocentowania np. 4,4)
n −−− liczba kapitalizacji w skali roku
t −−− liczba lat kapitalizacji
30 kwi 13:26
Mat: Dziękuję bardzo
30 kwi 14:22