Depresja i elewacja
Podstawy Geometrii:
Gdy patrzymy w dół, to prosta ,wzdłuż której patrzymy, tworzy pewien kat z płaszczyzną pozioma
przechodząca przez oko .
Kąt ten nazywamy depresją.
Podobnie gdy patrzymy do góry, to kierunek, w którym patrzymy, tworzy ze wspomniana płaszczyzną
poziomą kąt zwany elewacją ,czyli wzniesieniem.
Zadanie nr 1
Stojąc nad jeziorem na wysokości 14 m nad jego poziomem mierzymy depresję (α) łodzi płynącej
po jeziorze.
Obliczyć odległość łodzi od brzegu jeżeli α=18o20'
26 kwi 19:36
żeglarz:

d=14*tgα =....
26 kwi 20:43
Podstawy Geometrii:
Dziękuje pieknie
26 kwi 21:12
ABC: Dowieriaj no prowieriaj jak mówią Rosjanie
| | 14 | |
Dziękuj ale kontroluj poprawność , bo d= |
| |
| | tgα | |
26 kwi 21:22
Podstawy Geometrii:
Zauważyłem
ABC
Bardziej chodziło mi o rysunek do zadania
26 kwi 21:26
żeglarz:
sorry
tak ma być i nie chce inaczej

d=14/tgα
26 kwi 21:57
kalkulator: to są podstawy geometrii
26 kwi 22:49
Podstawy Geometrii:
Zadanie nr 2
Elewacje drzewa rosnącego po drugiej stronie rzeki mierzymy dwukrotnie : raz w punkcie A nad
brzegiem rzeki ,
Drugi raz w punkcie B odległym od A o 25m
Drzewo znajduje się na prostej AB
Obliczyć wysokość drzewa i odległość od A do drzewa gdy znalezione elewacje równają się
odpowiednio 62o i 48o
26 kwi 23:20
wredulus_pospolitus:

tutaj niestety trzeba założyć dodatkowo dwie rzeczy o których nie ma mowy w treści zadania:
1. Punkt B także jest nad rzeką.
2. Pomiary dokonujemy z POZIOMU rzeki
Jak również trzeba rozwiązać je NA DWA SPOSOBY.
Treść zadania podaje, że drzewo znajduje się na
prostej AB, więc albo mamy sytuację jak na
rysunku.
Albo oba pomiary były wykonane z tej samej strony drzewa
równania do rysunku:
x+y = 25
równania do drugiej sytuacji:
Liczę na to, że drugi rysunek jesteś w stanie zrobić samodzielnie
26 kwi 23:33
Podstawy Geometrii:
Juz zrobiłem . Dziękuję
27 kwi 10:56