matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wycinek koła
duo:
Łuk o długości 12π cm wyznacza wraz z promieniami długości17 cm wycinek koła. oblicz pole tego wycinka.
22 kwi 19:27
X:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://brainly.pl/zadanie/21825819&ved=2ahUKEwjo1qLzlOyMAxWkFBAIHV-qEPEQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw36DpSZvM0-2yfCcWJUZDCA
22 kwi 19:31
ala:
α
l
α
P
w
=
i
=
360
o
2πr
360
o
πr
2
l*r
to
P
w
=
2
l=12π , r=17 Odp: P
w
=102π
22 kwi 19:53