układ równań - jak to rozwiązać :(
ankafiranka: Dany jest układ równań 2x − y − 2 = 0; x + my − 1 = 0
Rozwiązaniem układu jest tylko para liczb (1,0) dla m równego?
21 kwi 21:29
Jolanta:
2x−y−2=0
x+my−1=0
(1,0). x=1. y=0
2*1−0−2=0
1+m*0−1=0
1−1=0
m∊R ( obojętnie jaka liczba będzie m m*0=0)
21 kwi 21:39
ankafiranka: Problem w tym, że odpowiedź w arkuszu to m=1, a mi wyszło jeszcze inaczej że m∊R−{−1/2}
21 kwi 21:42
wredulus_pospolitus:
pokaż oryginalne zadanie
21 kwi 21:45
ankafiranka: Zadanie 9. (0−2)
Dany jest układ równań 2x − y − 2 = 0; x + my − 1 = 0
Wpisz w miejscu wykropkowanym odpowiednia liczbę tak, aby otrzymać zdanie prawdziwe.
9.1. Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań dla m równego..
9.2. Rozwiązaniem układu jest tylko para liczb (1,0) dla m równego..
21 kwi 21:46
wredulus_pospolitus:
bubel w zadaniu
21 kwi 21:48
wredulus_pospolitus:
co to za arkusz
21 kwi 21:49
ankafiranka: arkusze maturalne aksjomat podstawa (2025−2028)
21 kwi 21:50
Anka:
podaj nr. arkusza
21 kwi 21:55
ankafiranka: arkusz 8 str.95
21 kwi 21:56
Anka:
a) m= −1/2 bo proste pokrywają się
b) m∊R\{−1/2}
21 kwi 22:01
ankafiranka: Czyli po prostu jest błąd w odpowiedzi z tym drugim podpunktem, dzięki za pomoc
21 kwi 22:04