oblicz objętość stożka
dddd: Dany jest stożek , w którym tworząca jest od dłuższa od jego wysokości, a kąt między tworzącą a
wysokością ma miarę a.
Oblicz objętość tego stożka
dotarłem do momentu, w którym mam r= √2hd+d2 i sin a = √2hd+d2/h+d i nie wiem co tu dalej
zrobić
21 kwi 20:17
wredulus_pospolitus:
A czymże jest 'd'

bo zwykło się tą literką oznaczać średnicę okręgu (czyli d = 2r).
21 kwi 20:20
wredulus_pospolitus:
Jedyną 'daną' jest kąt α
21 kwi 20:22
dddd: Dany jest stożek , w którym tworząca jest o d dłuższa od jego wysokości, a kąt między tworzącą
a wysokością ma miarę a.
tu poprawne polecenie nie dodala sie calosc
21 kwi 20:24
wredulus_pospolitus:
zatem:
| | h | | d*cosα | |
1. cosα = |
| −−−> h = |
| |
| | h+d | | 1−cosα | |
| | 2cosα | | 3cosα − 1 | |
2. r2 = (h+d)2 − h2 = 2hd + d2 = d2( |
| − 1) = d2* |
| |
| | 1−cosα | | 1−cosα | |
| | 3cosα − 1 | | d*cosα | |
3. V = πr2*h = π*d2* |
| * |
| = ... jeśli coś się da uprościć to |
| | 1−cosα | | 1−cosα | |
to robisz.
21 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
poprawka −−−> +1 winno być w nawiasie w (2.) co także zmienia licznik tego ułamka na (1 +
cosα)
21 kwi 20:39
21 kwi 20:42
wredulus_pospolitus:
@aaaaa ... błędnie wyliczone r2
21 kwi 20:44
21 kwi 21:01
π: @ddd najlepiej sama policz albo wylosuj jedną wersję
22 kwi 12:11