Monotoniczność funkcji
Justyna: Dana jest funkcja f(x)=x5− 15x3 ,x=R
a) Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji.
b) Zbadaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m.
17 kwi 13:08
wredulus_pospolitus:
f(x) = x5 − 15x3
f'(x) = 5x4 − 45x2 = 5x2(x2−9) = 5x2(x−3)(x+3)
1. z tej postaci pochodnej możemy 'metodą wężyka' pokazać jak wygląda monotoniczność oraz
ekstrema funkcji f(x)
2. f(xmax) = ... ; f(xmin) = ... (czyli wartości w ekstremach)
na podstawie tego oraz 'wężyka' możesz zobaczyć ile razy prosta y=m ma punkt wspólny z wykresem
funkcji f(x) (w zależności od parametru m)
17 kwi 15:23