Tangensy
Miś Uszaty:

Z twierdzenia o dwusiecznej kata wewnetrznego w dowolnym trójkącie
Mam takie zadanie
Wiedząc że tg60
o=
√3 i opierając sie na własnościach dwusiecznej kąta w trójkącie obliczyc
tg30
a stąd obliczyć trg156o
Na jakich własnosciach dwusiecznej w tym przypadku mam sie oprzeć ?
wredulus_pospolitus:
na tej o której napisałeś i którą wykorzystaliśmy w poprzednim zadaniu.
Czyli −−−> podana proporcja
A co do samego zadania:
1. tg60
o =
√3 −−−> |AC| =
√3x ; |AB| = x −−−> z tw. Pitagorasa: |BC| = 2x
2. stosując wskazaną przez Ciebie proporcję oraz |AD| + |DC| = |AC| =
√3x
uzyskujesz układ równań z których masz wyznaczyć |AD|
| | |AD| | |
3. tg30o = |
| = ... |
| | |AB| | |