granica z logarytmem dziesiętnym
maturza: Taka granica:
| | n | |
limn−>+inf |
| |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | log( |
| − |
| + |
| ) | | | 5n | | 3n | | 2n | |
| |
Zachęcam dla czytelności wrzucić to do latexa:
\lim
n \to +\infty{\frac{n}{log(\frac{1}{5
n}−\frac{1}{3
n}+\frac{1}{2
n})}}
14 kwi 20:19
wredulus_pospolitus:
z tw. o 3 ciągach
| | 1 | | n | | n | | n | |
− |
| = lim |
| = lim |
| ≤ an ≤ lim |
| =... |
| | log2 | | −n*log2 | | log(1/2n) | | log(1/2n + 1/2n) | |
| | n | | n | | 1 | |
... = lim |
| = lim |
| = − |
| |
| | log2 + log(1/2n) | | log2 −n*log2 | | log2 | |
14 kwi 20:33
wredulus_pospolitus:
aaaaajjjj ... źle z dołu ograniczyłem ... trzeba trochę bardziej pokombinować z dolna granicą
14 kwi 20:35