proszę o sprawdzenie
Ania: W skarbonce znajdują się wyłącznie monety.
Wśród nich jest pewna liczba monet dwuzłotowych,
monet jednozłotowych jest 3 razy więcej niż monet dwuzłotowych.
Wszystkie pozostałe monety
to monety pięciozłotowe i jest ich dwa razy mniej niż monet dwuzłotowych.
Uzupełnij zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B oraz
odpowiedź spośród oznaczonych literami C i D.
Monety jednozłotowe stanowią A/B niż 60% wszystkich monet znajdujących się w skarbonce.
A) więcej B) mniej
Jeżeli wyjmiemy ze skarbonki wszystkie monety pięciozłotowe,
to monety dwuzłotowe będą stanowiły C/D wszystkich monet, które pozostały w skarbonce.
C) 30% D) 25%
czy odpowiedź jest B i D
14 kwi 16:07
wredulus_pospolitus:
Dane:
x −−− liczba 5 PLN
2x −−− liczba 2 PLN
6x −−− liczba 1 PLN
wszystkich monet: x+2x+6x = 9x
| | 6x | | 2 | |
A.B −−−> |
| = |
| ≈ 66.7% |
| | 9x | | 3 | |
| | 2x | | 1 | |
C.D −−−> |
| = |
| = 25% |
| | 2x+6x | | 4 | |
14 kwi 16:44
Ania: dziękuję
14 kwi 19:47