proszę o rozwiązanie
Ania: Drewnianą kostkę sześcienną o polu powierzchni całkowitej równym 48 cm2
rozcięto na 4 identyczne prostopadłościany – rysunek 1.
ZINFO−FIGURE
Następnie z tych prostopadłościanów zbudowano bryłę przedstawioną na rysunku 2
. Oceń prawdziwość podanych zdań. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F – jeśli jest
fałszywe
.
Objętość bryły przedstawionej na rysunku 2 jest równa 32 cm3 . P F
Pole powierzchni całkowitej bryły przedstawionej na rysunku 2 jest równe 56 cm2 . P F
11 kwi 07:46
Min.Edukacji: Nie umiesz rysować
11 kwi 08:05
Ania: bardzo mi przykro ale nie umiem rysować zadanie to jest z egzaminu próbnego ośmioklasisty
i dnia 2 kwietnia 2025 zad z info
11 kwi 13:08
: no to się naucz
11 kwi 15:00
wredulus_pospolitus:
1. objętość nie zmienia się jeżeli 'inaczej ułożymy klocki'
Związku z tym, należy policzyć (jeżeli nie znamy wymiarów tego prostopadłościanu) bok sześcianu
wykorzystując fakt, że znamy jego P
c
P
c = 6a
2 = 48 cm
2 −−−> a = 2
√2 cm −−−> V = a
3 = 16
√2 ≠ 32

2. Odnośnie P
c nowego klocka ... bez rysunku odpowiedzi nie podamy, ale podamy wzór:
P
c = 2*(a*b + a*h + b*h) gdzie a,b to boki podstawy natomiast h to wysokość
11 kwi 15:51
Ania: dziękuję
12 kwi 07:10