proszę o rozwiązanie
Ania: Trzech kolegów zamówiło wspólnie części rowerowe w sklepie internetowym.
Kamil miał zapłacić za swoje części 140 zł, a Jacek i Tomek – po 210 zł.
W trakcie zakupu chłopcy otrzymali rabat i za zamówione części zapłacili łącznie 520 zł
. Oblicz, ile pieniędzy powinien zapłacić
każdy z kolegów, aby jego wpłata była proporcjonalna do pierwotnej wartości zamówienia.
140 + 210 +210 = 560
560 − 520 = 40 zł
dalej nie wiem
10 kwi 22:42
wredulus_pospolitus:
zakładamy, że rabatem dzielą się proporcjonalnie do pierwotnych kwot:
zauważ, że ich pierwotne kwoty są w proporcji
2 : 3 : 3 (przemnóż te kwoty przez NWW(140,210) = 70)
związku z tym rabat także powinien zostać podzielony w tejże proporcji.
Zauważ, że 2+3+3 = 8
Stąd będziemy mieli:
| 40 | | 40 | | 40 | |
| *2 = 10 ; |
| = 15 ; |
| *3 = 15 |
| 8 | | 8 | | 8 | |
Więc każdy z nich powinien zapłacić:
140 − 10 = 130 ; 210 − 15 = 195 ; 210 − 15 = 195
Sprawdzenie:
130 + 195 + 195 = 520
10 kwi 23:16
Ania: dziękuję
11 kwi 06:43