co oznacza kreska nad wartością?
krokodyl: Znajdź wszystkie liczby naturalne naturalne n>=1 większe lub równe 1 oraz cyfry A1,A2,..An
gdzie
A1 różne od zera spełniające równanie (A1+A2+...+An)(A12+A22+...+An2)=kreska nad
A1A2...An Proszę o informację co oznacza kreska nad tym wyrażeniem
9 kwi 13:41
krokodyl: chyba to jest zadanie z ciągów arytmetycznych potęgi
9 kwi 14:44
wredulus_pospolitus:
'kreska' nad ciągiem znaków oznacza, że to nie jest iloczyn A1*A2*A3... tylko to jest
liczba postaci
A1A2A3...
np. mając zadanie:
Wybieramy kolejno ponumerowane kule z worka i zapisujemy wylosowaną cyfrę, w ten sposób
uzyskujemy liczbę 4 cyfrową. ... bla bla bla ...
I tutaj możemy zapisać, że ta liczba jest postaci ABCD (kreska u góry) gdzie A,B,C,D oznacza
wylosowaną cyfrę w danym losowaniu.
9 kwi 15:39
krokodyl: dziękuję
9 kwi 15:40
wredulus_pospolitus:
Co oznacza, że:
ABCD (kreska u góry) = A*103 + B*102 + C*10 + D
9 kwi 15:42
:
A1(A12)=A1
(A1+A2)(A12+A22)=10A1+A2
(A1+A2+A3)(A12+A22+A32)=100A1+10A2+A3
.......
10 kwi 09:21