Stopień wielomianu
Kamil: Ustalić stopień wielomianu W(x) = ∏k=0n (x2k+1) (chodzi o iloczyn od k=0 do k=n)
8 kwi 20:12
wredulus_pospolitus:
stopień wielomianu = ∑0n 2k
a to rozwiązujemy:
1. Zauważamy, że jest to skończona suma ciągu geometrycznego ... wzór ... i liczymy
2. Albo kojarzymy, że będzie to = 2n+1 − 1
8 kwi 20:15
Kamil: Ok. A da sie to jakoś pokazać, że wychodzi 2n+1 − 1 zakładając, że ciagi nie byly jeszcze
przerabiane?
8 kwi 23:58
chichi:
S = 1 + 2 + 4 + ... + 2
n ⇒ 2S = 2 + 4 + 8 + ... + 2
n+1, a więc odejmując mamy:
2S − S = 2 + 4 + 8 + ... + 2
n+1 − (1 + 2 + 4 + ... + 2
n)|
S = 2
n+1 − 1
9 kwi 00:50
wredulus_pospolitus:
Ciągi geometryczne nie były przerabiane a znak iloczynu został wprowadzony

Dziwna kolejność
9 kwi 01:08
wredulus_pospolitus:
A tym sposobem co @chichi pokazał oblicz:
∑k=0n 5k = ....
9 kwi 01:09
Kamil: Ok. Dzieki
9 kwi 01:40