Współczynniki wielomianu
Kamil: Wyznaczyć współczynniki przy x10 i x9 wielomianu W(x) = ∏k=110 (x−k).
Mam na myśli iloczyn od k=1 do k=10. Czyli W(x) = (x−1)(x−2)*...*(x−10)
8 kwi 20:09
wredulus_pospolitus:
1*x10
− (1+2+3+4+...+9+10)*x9
8 kwi 20:10
Kamil: Przy tym x9 to jest jakaś ogólna zasada?
np dla x8 to bedzie −(1+2+3+...+8+9)x8?
8 kwi 20:15
wredulus_pospolitus:
zasada jest prosta:
1. aby uzyskać x10 mając 10 nawiasów ... z każdego nawiasu wybrać musiałeś 'x'.
2. aby uzyskać x9 mając 10 nawiasów ... dziewięć razy wybieramy x a raz inną liczbę
więc będzie: −1*x9 + −2*x9 + .... + −9*x9 + −10*x10
3, aby uzyskać x8 mając 10 nawiasów ... osiem razy wybieramy x a dwa razy inną liczbę
podaję tylko NIEKTÓRE z kombinacji które trzeba wziąć:
(−1)*(−2)x8 ; (−1)*(−7)x8 ; (−5)*(−10)x8 .... itd.
innymi słowy mamy ∏i=19 ( ∏j=i+110 i*j )
8 kwi 20:21