Wielomiany - dowód podzielności
Kamil: Dany jest wielomian f(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e o współczynnikach całkowitych.
Udowodnić, że jeśli dla każdego xε ℤ 7|f(x), to wszystkie współczynniki tego wielomianu są
podzielne przez 7.
8 kwi 19:42
wredulus_pospolitus:
wyciągasz wnioski (tworzysz odpowiednie równania i wykazujesz) z podstawienia za x parę liczb
całkowitych.
Proponuję policzyć:
f(0) = ...
f(1) = ...
f(−1) = ...
f(2) = ...
f(−2) = ...
to wystarczy aby wykazać tezę z zadania.
8 kwi 20:09
Kamil: np
f(0)=e
f(1)=a+b+c+d+e
f(−1)=a−b+c−d+e
czyli np:
7|e
7|a+b+c+d+e
ale co z tego wynika z zasadzie?
9 kwi 00:36
wredulus_pospolitus:
1. f(0) = e −−−> 7|e
2.
f(1) = a+b+c+d+e
f(−1) = a−b+c−d+e
+________________
f(1) + f(−1) = 2a+2c+2e −−−> f(1) + f(−1) − 2e = 2(a+c) −−−> 7|(a+c)
3.
f(1) − f(−1) = 2b+2d) −−−> 7|(b+d)
4. i 5. pozostawiam Tobie ... tam odpowiednio wykorzystując wnioski z (2.) i (3.) dostaniemy
7|a i 7|b co w konsekwencji dla podzielność pozostałych współczynników (c i d)
9 kwi 01:15
wredulus_pospolitus:
i oczywiście odpowiednie komentarze należałoby podać ... jak np. skąd wiem (patrząc na
równanie), że 7 dzieli (a+b)
9 kwi 01:17
Kamil: f(2)+f(−2)−2e = 8*(a+c) → 7|(a+c)
f(2)−f(−2) = 4*(4b+d) →

?
Tylko co w zasadzie z tego wynika?
Co my musimy pokazac?
ze kazda para wspólczynnikow jest podzielna przez 7?
9 kwi 01:36
wredulus_pospolitus: absolutnie nie
f(2)+f(−2) = 2*(2
4a + 2c)
9 kwi 03:10
wredulus_pospolitus:
poprawka ... 2
2c
9 kwi 03:10
wredulus_pospolitus:
kolejna poprawka

f(2) + f(−2) − 2e = 2*( 2
4a + 2
2c ) i teraz trza skorzystać z wiedzy (2.) ... przekształcić
to równanie tak aby móc wyciągnąć wniosek: 7|a
9 kwi 03:12
Kamil: Trzeba wyrazic kazdy wspolczynnik zaleznie od wspolczynnika a?
9 kwi 14:27
wredulus_pospolitus:
Nie ... co Ty właściwie kombinujesz

Jak chcesz uzależnić inne od 'a'

Czuję. że 'nie czujesz' co właściwie się dowodzi w ten sposób.
9 kwi 15:36
Kamil: No właśnie chyba nie za bardzo rozumiem co chcemy pokazać.
Kombinuje też jak podstawić pkt 2 ale tam jest wniosek że 7|(a +c)
Tu many jakby 32a + 8c = 8(4a+c) więc nie bardzo widzę jak tu użyć wniosek z pkt 2
9 kwi 17:47
wredulus_pospolitus:
podpowiedz:
należy zapisać 8(4a+c) = 8*3a + 8(a+c) i jaki z tego wniosek wychodzi
9 kwi 17:49
wredulus_pospolitus:
chcemy pokazać, że:
jeżeli dla dowolnego x∊Z zachodzi 7|W(x) to:
7|a ∧ 7|b ∧ 7|c ∧ 7|d ∧ 7|e
9 kwi 17:51