Ciąg arytmetyczny
Antek: Ciąg arytmetyczny
wyznaczyć wzór ogólny ciągu jeśli a2025=2026 i a2026=2025
7 kwi 16:27
ite:
a2025=2026, a2026=2025 → r=2025−2026=−1
a2025+a2026=2026+2025=4051
oraz
a2025+a2026=a1+2024*r+a1+2025*r=2*a1+4049*(−1)
stąd
2*a1−4049=4051 → a1=4050
an= 4050+(n−1)*(−1)
an= 4051−n
7 kwi 16:46
Antek: róznica r= −1
7 kwi 16:54
Antek: wydawało mi się ze takie duze a1
podobnie myslałem dziekuje
7 kwi 16:55
Kuba:
Nie jest potrzebne a1 do ustalenia wzoru ogólnego tego ciągu
Jeśli a2025 = 2026 i r = −1 to an = 2026 − 1*(n − 2025) = −n + 4051
an = ak + r*(n − k)
7 kwi 19:47