model:
Większa część uczniów klasy liczącej 31 osób zachorowała na grypę.Zdrowi uczniowie postanowili wysłać chorym kartki z pozdrowieniami. wiedząc ze kazdy zdrowy uczen wysłał do każdego chorego kolegi kartkę oraz że liczba wysłanych kartek była najwieksza z możliwych oblicz ilu ucznió zachorowało na grypę. Pomóżcie plisss
9 lut 14:28
k:
31- liczba uczniów
x- liczba chorych
x należy (16, 17, ...,30)
31-x liczba uczniów zdrowych
(31-x)*x- liczba kartek
f(x)=(31-x)*x
p=31/2
p=15,5
16 uczniów zachorowało na grypę
9 lut 16:47
model:
dzięki
9 lut 18:13
klaudia : Moim zdaniem:
Korzystamy z metody wyznaczania największej wartości funkcji kwadratowej w przedziale
domkniętym.
Więc:
Skoro p nie należy do rozpatrywaniej dziedziny <16;30>, to sprawdzamy wartości funkcji dla
końców przedziału
f (16)=240
f (30)=30
240>30, więc największą ilość kartek zostanie wysłana przy 16 chorych uczniach.
Także wynik jak najbardziej dobry, ale według mnie taką metodą powinno się rozwiązywać takie
zadania.
30 lip 15:12