Całka
Ania: Czy ∫x2√(2x3 +5)dx mogę tu podstawić za 2x3 + 5= t2?
Bo jak tak robię to nie wychodzi mi wynik, ale z drugiej strony nie wiem czemu miałoby to nie
działać (jak podstawiam t to mi wychodzi)
⇒x2dx=1/3tdt (coś takiego po przekształceniach mam)
6 kwi 21:38
wredulus_pospolitus:
możesz ... to pokaż jak liczysz skoro twierdzisz, że Ci nie wychodzi
6 kwi 23:12
Ania: Przekształcenie napisałam u góry, po podstawieniu 1/3∫ tdt/t2?
6 kwi 23:22
wredulus_pospolitus:
1. Nie zapisałaś jak wygląda sytuacja po podstawieniu.
2. I po tym co widzę z postu o 23:22, błędnie podstawiłaś

3. Gdybyś zapisała:
| | x2 | | 1 | | t dt | | 1 | |
∫ |
| dx = // t2 = 2x3 + 5 // = |
| ∫ |
| = |
| ∫ dt = |
| | √2x3+5 | | 3 | | √t2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| t + C = |
| √t2 + C = |
| √2x3+5 + C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
to byś miała dobrze.
UWAGA

Dlaczego możemy zapisać, że
√t2 = t

a nie
√t2 = |t|
7 kwi 04:33
wredulus_pospolitus:
A standardowym podstawieniem tutaj byłoby po prostu:
t = 2x3 + 5
dt = 6x2 dx
co oczywiście doprowadzi do takiego samego rozwiązania
7 kwi 04:35