problem z Tw sinusów i cosinusów
Renik: Wyznacz długości boków tego trójkąta, gdy boki trójkąt różnią się o 4 , a kąt między nimi
wynosi 60 stopni., natomiast R=4.
6 kwi 17:20
Carnot:

a>0 z tw. sinusów
| | c | |
|
| =2R ⇒ c= ........... c=4√3 |
| | sin60o | |
z tw. cosinusów
c
2=a
2+(a+4)
2−2a*(a+4)*cos60
o
i działaj ......
a= 4
|AB|=8, |AC|=4 , |BC|=4
√3
6 kwi 18:10
Miś Uszatek:
Zrobiłem to zadanie podobnie jak wyżej .
Uważam jednak że treśc jest myląca .
Wszystkie boki różnia sie o 4? Czy tylko te dwa pomiedzy którymi jest kąt 60o?
Na zdrowy rozum nie moga być wszystkie rózniące sie o 4 i pomiedzy którymi jest kąt 60
ale to powinno byc wyrażnie napisane
6 kwi 18:36