optymalizacja
witamimasakra: Na przedziale [−7,2] określono dwie funkcje f(x)=√4x+28 i g(x)=−√x+7. Rozpatrujemy
wszystkie trapezy ABCD, których wierzchołki A i D leżą na wykresie funkcji f, a wierzchołki B
i C leżą na wykresie funkcji g. Podstawy rozpatrywanych trapezów są równoległe do osi Oy i
|AB|<|CD|.
Wykaż, że jeżeli druga współrzędna punktu B jest równa (−y) to pole trapezu ABCD jest nie
większe niż P(y)=−3/2(y3+3y2−9y−27).
6 kwi 13:52
13 kwi 18:37
M:
14 kwi 06:31
wredulus_pospolitus:

0. Rysunek oraz f(x) =
√4x+28 = 2
√x+7
1. Zauważmy (to nie koniecznie, ale co mi tam), że:
y
3 + 3y
2 −9y − 27 = y(y
2 − 9) + 3(y
2 − 9) = (y
2−9)*(y+3)
2. Mamy wykazać, że pole jest nie większe niż P(y). 'Nic' nie wiemy o punktach D i C (poza tym,
że |DC| > |AB|), związku z tym przyjmujemy, że x
D = x
C = 2 (czyli |DC| będzie przyjmowała
największą możliwą wartość, czyli rozpatrujemy trapezy o największym polu)
Związku z tym |CD| = f(2) − g(2) = 2*3 − (−3) = 9
3. Punkt B ma współrzędne (x
B , y
B). Uzależniamy x
B od y
B 
y
B = −
√xB + 7 −−−> −y
B =
√xB + 7 //
2 −−−> (y
B)
2 = (x
B + 7) −−−>
−−−> x
B = (y
B)
2 − 7
4. wyliczamy |AB|
|AB| = f(x
B) − g(x
B) = 3
√xB+7 = 3
√yB2 = 3(
−y
B)
zastanówcie się
dlaczego tu jest minus
Najważniejsza rzecz (na której pewnie 90% poległa

) w zadaniu mamy podane: y
B =
−y 
stąd: |AB| = 3(−(−y) = 3y

5. oraz h
h = 2 − x = 2 − (y
2 − 7) = 9 − y
2
6. Podstawiamy do wzoru na pole trapezu:
| |AB| + |CD| | | 3(y + 3) | | 3 | |
P = |
| *h = |
| *(9−y2) = − |
| *(y+3)(y2−9) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
7. I teraz wystarczy komentarz odnośnie (2.), że dla innych x
D pole trapezu będzie mniejsze,
bo |CD| < 9 oraz h < 9 − y
2
14 kwi 10:42
wredulus_pospolitus:
PS.
Jeżeli ktoś przez nieuwagę, nie zauważył, że y
B =
−y tylko odruchowo podstawił y
b = y
to wyszło mu |AB| + |CD| = 3(3 − y)

Jeżeli nieuważny uczeń zrobiłby (1.) to by widział że tenże 'minus' tu mi nie pasuje i miałby
szansę odnaleźć swój błąd ... bez tego, ciężko by było to uczynić.
14 kwi 11:00