dowód
123: Niech ABC będzie trójkątem ostrokątnym o wysokościach AD, BE, CF.
Wykaż ze PoleDEF = (sin2A * sin2B + sin2C−2) * PoleABC
5 kwi 07:33
M:
5 kwi 22:32
M:
1 cze 11:11
Mila:

1) Na czworokątach: AFOE,BFOD, CDOE można opisać okręgi.
2)
analogicznie :
∡D=π−2A
∡E=π−2B
============
3) Trójkąty: AFE, BFD, CED są podobne do ΔABC.
Na rysunku :
Podobnie w pozostałych przypadkach.
4)
| | AE | |
ΔAFE∼ΔABC w skali ka= |
| =cosA |
| | c | |
| | DB | |
ΔBFD∼ΔABC w skali kb= |
| =cosB |
| | c | |
| | CD | |
ΔCED ∼CED w skali kc= |
| =cosC |
| | b | |
5)
P − pole ΔABC
P
DEF=P−(cos
2A*P+cos
2B*P+cos
c*P)=
=P*(1−(cos
2A+cos
B+cos
C) )=
P
DEF=(sin
2A+sin
2B+sin
2C−2)*P
============================
4 cze 19:08
Mila:
Poprawiam zapis:
PDEF=P−(cos2A*P+cos2B*P+cos2C*P)=
=P*(1−(cos2A+cos2B+cos2C) )
4 cze 19:11
Mila:
Inny wzór na pole ΔDEF:
1)
DF=b*cosB, EF=a*cosA, DE=c*cosC
| | FE*FD | |
PDEF= |
| * sin2C= a cosA*b*cosB*sinC*cosC |
| | 2 | |
PDEF=ab cosA* cosB *cosC* sinC
4 cze 21:02