Mariusz:
W pierwszej podstaw t
6=x
W drugiej t
12 = x
(Liczysz NWW mianowników potęg)
| | 4x−3 | |
Natomiast całkę ∫ |
| dx |
| | √x2+6x+5 | |
policzysz podstawieniem Eulera
√x2+6x+5 = t − x
x
2+6x+5 = t
2−2tx+x
2
6x+5 = t
2−2tx
2tx+6x = t
2 − 5
x(2t + 6) = t
2 − 5
| | 2t(2t+6)−2(t2−5) | |
dx = |
| dt |
| | (2t+6)2 | |
| | 4t2−20 | |
4x − 3 = |
| − 3 |
| | (2t+6) | |
| | 4t2 − 6t − 38 | |
4x − 3 = |
| |
| | (2t+6) | |
| | 4t2 − 6t − 38 | | 2t+6 | | t2+6t+5 | |
∫ |
| * |
| *2 |
| dt |
| | (2t+6) | | t2+6t+5 | | (2t+6)2 | |
| | 2t2+12t+18+(−15t−45)+8 | |
=∫ |
| dt |
| | (t+3)2 | |
| | 2(t+3)2−15(t+3)+8 | |
=∫ |
| dt |
| | (t+3)2 | |
| | 15 | | 8 | |
=∫(2 − |
| + |
| )dt |
| | t+3 | | (t+3)2 | |
| | 8 | |
=2(t+3) − |
| − 15ln|t+3|+C |
| | t+3 | |
| | (t+3)2−4 | |
=2( |
| )− 15ln|t+3|+C |
| | t+3 | |
| | t2+6t+5 | |
=2 |
| − 15ln|t+3|+C |
| | t+3 | |
=4
√x2+6x+5 − 15ln|x+2+
√x2+6x+5| +C
Tutaj przed podstawieniem Eulera można by rozbić całkę na sumę całek
| | 4x−3 | | 2x+6 | | 1 | |
∫ |
| dx = 4∫ |
| dx − 15∫ |
| dx |
| | √x2+6x+5 | | 2√x2+6x+5 | | √x2+6x+5 | |
| | 1 | |
i podstawienie Eulera zastosować tylko do całki ∫ |
| dx |
| | √x2+6x+5 | |
Podstawienia Eulera stosujesz gdy masz całkę postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx , gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
1. Podstawienie
√ax2+bx+c = t ±
√a x , tutaj znak przy pierwiastku możesz sobie wybrać
Podstawienie stosujesz gdy a > 0
2. Podstawienie
√ax2+bx+c =xt ±
√c , tutaj znak przy pierwiastku możesz sobie wybrać
Podstawienie stosujesz gdy c > 0
3
√ax2+bx+c = (x − α)t
przy czym zakładamy że trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
można rozłożyć na a(x − α)(x − β)
wtedy możliwe jest zarówno podstawienie
√ax2+bx+c = (x − α)t
jak i podstawienie
√ax2+bx+c = (x − β)t
Podstawienie stosujesz gdy b
2−4ac > 0