matematykaszkolna.pl
Styczne i okręgi Miś Uszatek: rysunek Mam kilka takich konstrukcyjnych zadań z okręgiem Zadanie nr 1 Przez dany punkt M nie leżący na danej prostej d poprowadzic okrąg styczny do niej w danym punkcie A próbowałem wykreślic prostopadłe ale nie stykał mi sie z punktem A
2 kwi 23:50
Miś Uszatek: rysunek Zadanie nr 2 Dane sa dwie proste a i b przecinające sie w punkcie O Przez punkt A prostej a rózny od O poprowadzić okrąg styczny do obu prostych Rysuje dwusieczną kąta aOb Rysuje prosta prostopadła do a i przechodząca przez A która przetnie dwusieczna w punkcie S Dlugośc odcinka SA to promien tego okregu A jak bedziemy mieli dany promien i poprowadzic okrąg o danym promieniu do dwóch przecinających sie prostych a i b ?
3 kwi 00:11
Mila: 1) Symetralna AM. 2) a − prostopadła do prostej d i przechodząca przez punkt A . 3) środek szukanego okręgu leży w punkcie przecięcia prostych AM i a. Powodzeniaemotka
3 kwi 00:14
Mila: 3) środek szukanego okręgu leży w punkcie przecięcia prostych: symetralnej AM i a.
3 kwi 00:17
Miś Uszatek: Dziękuje emotka. Nastepne zadanie jest takie Poprowadzić wspólna styczną do dwóch danych okęgów To juz sobie zrobie .
3 kwi 00:18
Miś Uszatek: Milu Zrobiłem rysunek do postu z 00 : 17 i ten okrąg nie bedzie styczny do prostej a w punkcie A Bedzie przechodził przez punkty A i M
5 kwi 16:37
Mila: rysunek Rys. do zadania z 23: 50
6 kwi 01:27
Mila: To chyba nieporozumienie wynikające z oznaczeń. okrąg jest styczny do prostej d w punkcie A. a− prosta ⊥d
6 kwi 01:31
Miś Uszatek: Milu emotka Tak własnie zrobiłem Odczytałem to że punkt przecięcia symetralnej z prosta d Najwazniejsze że wyjasnione .Pozdrawiam
6 kwi 01:45
Mila: emotka
6 kwi 18:43
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210