granica funkcji
Arnold: oblicz:
lim x−>+∞ x*√2x+1*(3−√x−1)1+2x+3x2
2 kwi 23:46
wredulus_pospolitus:
zapisz jeszcze raz ... tym razem użyj U zamiast u
| | 1 | |
w ten sposób uzyskamy |
| a nie 1√2x ... jak widzisz ... poprawia się zapis |
| | √2x | |
w mianowniku jest 1 + 2x + 3x
+ ...
2 kwi 23:59
Arnold: | | x*√2x+1*(3−√x−1) | |
lim x−>+∞ |
| |
| | 1+2x+3x2 | |
mianownik jest poprawnie zapisany, nic wiecej tam nie ma
3 kwi 00:46
wredulus_pospolitus:
dzielisz licznik i mianownik przez x
2
| | 0 | |
w efekcie dostaniesz że lim .... = [ |
| ] = 0 |
| | 3 | |
3 kwi 00:56
wredulus_pospolitus:
| | √2+0*(0−√1−0) | | √2 | |
ojjj ... poprawka ... lim .. = [ |
| ] = − |
| |
| | 0+0+3 | | 3 | |
3 kwi 00:58