Geometria - kwadrat
Kamil: Dany jest kwadrat ABCD o boku 5 oraz kwadrat DEFG o boku 4, położony tak, że punkt E leży
wewnątrz kwadratu ABCD, a punkt C należy do odcinka EF.
Obliczyć pole trójkąta FCB
2 kwi 00:57
wredulus_pospolitus:

x =
√52 − 42 = 3 −−−> y = 1
mały czerwony trójkąt podobny do trójkąta 3,4,5 ... masz przeciwprostokątną y = 1 ; znasz
pozostałe boki
z Pitagorasa wyznacz 'z'
2 kwi 01:07
Kamil: W sumie udało mi się obliczyć x i y wcześniej.
Ale nie miałem pomysłu na z.
Tylko jak obliczyć przyprostokątna tego małego czerwonego trojkata.
Jakieś trojkaty podobne?
2 kwi 01:38
wredulus_pospolitus:

te dwa trójkąty są podobne (KKK)
2 kwi 01:55